REZIDBA VINOVE LOZE

Datum objave: 29.12.2020.

Rezidba vinove loze jedna je od najvažnijih agrotehničkih mjera u vinogradarstvu, koja se provodi svake godine i kojom se direktno reguliraju vegetativni porast, rodnost i kakvoća grožđa. Rezidba se obavlja i u svrhu formiranja uzgojnog oblika trsa. Prilikom podizanja nasada, vinogradar  odabire odgovarajući uzgojni oblik, uzimajući u obzir sljedeće stavke : agroekološki uvjeti, svojstava sorte i podloge, postizanje redovite rodnosti te primjena mehanizacije.

Za pravilno orezivanje vinove loze potrebno je poznavati rodnost mladice odnosno rozgve. Rodne su u pravilu one koje izbijaju iz dvogodišnjeg drveta. Rozgva mora biti potpuno sazrela, zdrava te umjerene bujnosti. Idealna debljina je od 8-12 mm, tako da treba izbjegavati tanke i predebele rozgve. Prilikom rezidbe jako je bitno pravilno opteretiti trs rodnim pupovima i izabrati duljinu reza. Svakom trsu se prilazi pojedinačno i reže se pažljivo pazeći na njegovu bujnost te sortnu karakteristiku. Neke sorte daju bolje rezultate rezidbom na kratki reznik, dok s druge strane neke više zahtijevaju duge lucnjave.

VRIJEME REZIDBE: Rezidba u periodu mirovanja tzv. rezidba na zrelo vremenski se može obavljati od kraja jeseni, nakon opadanja lišća pa sve do proljeća i kretanja vegetacije. Obavezno je da se ovaj zahvat obavi za suha i stabilna vremena, jer vlaga pogoduje razvoju biljnih bolesti.

TEHNIKA REZIDBE: Da bi rezidba mogla biti obavljena što kvalitetnije bez „gnječenja“ rozgve i oštećenja pupova potrebno je koristiti oštar alat ( škare, pile). Rez na jednogodišnjoj rozgvi mora biti 2-3 cm iznad zadnjeg pupa i to ukoso, na suprotnu stranu od pupa. Na taj način se sprječava da sok od suzenja dospije na pup.

UZGOJNI OBLICI: U našem uzgojnom području Hercegovine najčešće su zastupljeni sljedeći uzgojni oblici : jednostrani i dvostrani kordonci, te jednokraki i dvokraki Guyot.

Prikaz uzgojnih oblika : Guyot i kordonac

Slika 1. Dvostrani kordonac
Slika 2. Jednostrani kordonac
Slika 3. Dvokraki Guyot
Slika 4. Jednokraki Guyot