Preporuka za poljoprivrednike

Datum objave: 20.04.2020.

Na feromonskim lovkama na području Zapadnohercegovačke županije uočena je pojava šimširovog moljca (Cydalima perspectalis). Štete čini gusjenica koja se intenzivno hrani lišćem i koja za kratko vrijeme uzrokuje potpunu defolijaciju šimšira.

Osim šimšira napada i japansku kuriku, a prijetnja je i vrstama božikovina. Simptomi koji ukazuju na prisutnost ovog štetnika je pojava svilenkastih zapredaka i svilenih niti na šimširu.

Gusjenice ovog štetnika su inzimno proždrljive i na jednom grmu ih se može nalaziti više od stotinu. U mlađim razvojnim stadijima imaju zelenožutu boju tijela, s crno obojanom glavom dok su odrasle gusjenice zelene s karakterističnim debelim crnim i tankim bijelim prugama te crnim točkicama na leđnoj strani.

Suzbijanje štetnika vrši se mehaničkim putem prsklanjem grmova visokotlačnim čistačima-vapovima te u slučaju da se radi o pojedinačnim biljkama skupljanjem i uništavanjem gusjenica.

U svrhu zaštite grmova može se izvršiti tretiranje jednim od kemijskih pripravaka: Fastac EC, Decis 2,5 EC, Actara 25 WG i dr., s tim da je nakon aplikacije poželjno biljke 48 sati prekriti pvc folijom, a sve kako bi učinak pripravaka bio što veći.

Učinkovitost insekticida je najveća kada se suzbijaju mlade gusjenice pošto su odrasli razvojni stadiji otporniji na primjenjene insekticide.

Pripravke koristiti sukladno uputi proizvođača!